Foto af arkitektstuderende Dennis Andersson
Dennis Anderson har udarbejdet et projekt, hvor man genbruger plastaffald som byggematerialer.

Folkemødet 2018: Havhaver, fiskeskind og byggematerialer af plastik

Updated 06.06.18 |
Of:
Mia Winther-Queen og Karen Sejr

Foto: KADK

Tre nyuddannede arkitekter har taget et fast greb om FN's Verdensmål, og på Folkemødet 2018 skal de forsøge at overbevise et stærkt panel om, at netop deres projekt har det største samfundsmæssige potentiale.

Fra 2017 til 2019 satser KADK på FNs Verdensmål. Det afspejler sig både i deres undervisning, forskning og afgangsprojekterne. Danske Arkitektvirksomheder har derfor sammen med KADK og Arkitektforeningen på Folkemødet 2018 inviteret tre nyuddannede arkitekter og deres projekter til Bornholm for at rette spotlightet mod, hvordan arkitekter kan være med til at opfylde de 17 Verdensmål.

Vi har udvalgt tre kandidater og deres afgangsprojekter, der vil blive præsenteret for et panel bestående af finansminister Kristian Jensen, formand for Danmarks Grønne Tænketank Concito Connie Hedegaard, CEO i PensionDanmark Torben Möger, CEO ved Henning Larsen Architects Mette Kynne Frandsen og CEO i Realdania Jesper Nygård. De skal sammen med publikum vurdere, hvem der har den bedste idé. 

Havhaver skal skabe bæredygtig fødevareproduktion

Sara Lindberg Rasmussen vil med sit projekt udnytte en nedlagt pumpestation ved Lammefjorden på Odsherred og skabe havhaver, der både skal have en mindre fødevareproduktion af tang og muslinger samt være et mødested for lokale, skoler og forskning. Stedet danner derfor både de fysiske rammer for læring om havets økosystemer, kendskab til havet som et lokalt spisekammer og kan med sin egenproduktion være katalysator for øget lokal aktivitet. 

Projektet forholder sig til Verdensmål nr. 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund, nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion og nr. 14: Livet i havet. 

Læs mere om havhaverne

Fiskeskind som møbeltekstil

Skind fra fisk bliver hovedsageligt smidt ud eller brugt til produktion af fiskemel. Men det har flere potentialer end det, ifølge Helene Christina Pedersen, der også skal præsentere sit projekt på Folkemødet. Helene har undersøgt, hvordan fiskeskind kan laves til et læderlignende produkt, der kan bruges som et tekstil til møbler. På den måde går fiskeskindet fra at være et spildprodukt til at blive brugt på ny, og det får dermed en større værdi. Projektet forholder sig til Verdensmål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion. 

Læs mere om Helenes projekt

Fra plastikposer til byggematerialer

Plastik ophober sig i verdenshavene - og Tanzanias vandsystemer er ingen undtagelse. Dennis Andersson har undersøgt, hvordan plastikposer kan anvendes som byggematerialer til blandt andet tagplader og vinduer. Han har udviklet en maskine, der kan omdanne plastikposerne til byggematerialer ved brug af pres og varme. Projektet tager ligeledes fat i Verdensmål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Læs mere om hvordan plastik kan blive til tagplaner

Arrangementet “Arkitekterne i løvens hule” finder sted fredag den 15. juni på Folkemødet i Verdensmålenes Telt.

Læs mere om Danske Arkitektvirksomheders på Folkemødet 2018