Foto: Esben Lunde Larsen
Esben Lunde Larsen var også en del af debatten "Hit med skraldet" på Folkemødet i år.

Skrald - hvordan kan vi bruge det i byggeriet?

Updated 11.10.17 |
Of:
Mia Winther-Queen

Danske Arkitektvirksomheder inviterer til debat under overskriften ”Hit med skraldet” til årets Building Green konference. Affald kan nemlig blive til guld i byggeriet, hvis det gøres rigtig, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Mød Danske Arkitektvirksomheder til Building Green 2017, når vi inviterer til debat med fokus på genanvendelse, genbrug og cirkulær økonomi.

Men hvorfor skal vi i det hele taget beskæftige os med det? Med til debatten er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der mener, at der er både økonomiske og miljømæssige potentialer i at gøre byggeriet mere cirkulært.

"En tredjedel af alt affald i Danmark stammer fra byggeri og anlæg, og det kan vendes til vores fordel. Designet af en bygning er selve nøglen til cirkularitet. Arkitekters designvalg betyder meget for både materialeforbrug og for at bygninger kan holde længe. Cirkulær økonomi er en afgørende brik i at sikre fremtidens miljø, vækst og velstand. Regeringen har en klar ambition om, at flytte Danmark i retning af mere cirkulær økonomi, hvor vi får meget mere ud af vores ressourcer," siger Esben Lunde Larsen.

At cirkulær økonomi kan være med til at sikre økonomisk vækst viser rapporten ”Delivering the Circular Economy – A toolkit for policymakers”, som beviser at en omstilling til cirkulær økonomi, alene i Danmark, i 2035 kan betyde en stigning i bruttonationalproduktet på 0,8-1,4 procent samtidig med, at det vil skabe 7.000-13.000 jobs.

Du kan i videoen høre ministeren tale om ressourcer og genbrug på Folkemødet 2017. 

Genbrug er guld

To arkitektvirksomheder, der allerede slår hårdt på bæredygtig genanvendelse er Lendager Group og 3XN/GXN. De vil også være repræsenteret til debatten på Building Green via Anders Lendager og Kasper Guldager. Til debatten vil de tre medvirkende blandt andet diskutere, hvordan der kan blive skabt bedre muligheder for, at danske virksomheder kan udnytte potentialet i genanvendelse.

"Bedre sortering af byggeaffaldet er en af de måder, vi kan skabe en højere værdi i brugen af materialerne. Fx kan stenuld genanvendes til nyt stenuld, hvis det sorteres fra fremfor at ryge på et deponi. Markedet for genanvendte råvarer kan styrkes ved at udsortere problematiske stoffer og tage vare på de værdifulde materialer, når bygninger bliver revet ned og skilt ad," siger Esben Lunde Larsen.

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi kom tidligere på året med 27 anbefalinger, der skal gøre dansk erhvervsliv førende inden for cirkulær økonomi. Med i udvalget var blandt andet Kasper Guldager Jensen.

Udvalget anbefalede blandt andet, at der skal oprettes et cirkulært bygningsreglement, som fra 2020 stiller et oplysningskrav på alle nybyggerier, som blandt andet skal indeholde informationer om materialeindhold og mængden af det genbrugte.

Danske Arkitektvirksomheder ser frem til, at anbefalingerne udmønter sig i handling, og derfor støtter vi også op om initiativer, der kan omsætte anbefalinger til handling. Det kan Building Green og arrangementet ”Hit med skraldet”, som finder sted onsdag den 1. november på Building Green i Forum, være med til.

Læs mere om arrangementet på Building Green