Foto: The Silo i Nordhavn
The Silo - En gammel nedslidt beton silo i Nordhavn er blevet til nye lejligheder.

Arkitektur handler ikke om arkitekten

Updated 27.06.18 |
Of:
Mia Winther-Queen

Foto: Rasmus Hjortshøj - COAST

COBE flytter fokus væk fra stil og form. Hos dem handler arkitektur om, hvordan projektet udfolder sig på det sted, det er skabt til. Både hvad angår de fysiske rammer og brugerne.

COBE er ikke længere bare ”en ung tegnestue”. Det er i hvert fald en bås, som grundlægger og kreativ direktør Dan Stubbergaard ikke bryder sig om. COBE er i dag en af de større arkitektvirksomheder med 100 ansatte og en projektportefølje, der blandt andet tæller Nørreport Station, rockmuseet Ragnarock og Krøyers Plads. Det vidner også om en tegnestue, der favner bredt og som ikke går op i, om det er infrastruktur, byrum eller museer, de designer.

"Vi er ikke en tegnestue med et bestemt fokus inden for typer af byggeri. Vi kigger efter projekter, hvor der er en fælles vision for bygherren og samarbejdspartnerne. Et projekt, hvor alle gerne vil gøre en forskel. Det er nok det, der driver alle arkitekterne her på tegnestuen. Der skal være noget på spil for bygherren," siger grundlægger og kreativ direktør Dan Stubbergaard.

Vil arbejde med en fælles vision

Selvom tegnestuen ikke specialiserer sig inden for en bestemt type af byggeri, så er det også en ambition, at der skal være en klar fælles vision, der gør COBE i stand til at begrænse sig og satse på de projekter og konkurrencer, hvor de kan føre den fælles ide ud i livet.

COBE arbejder i øjeblikket på flere projekter, som afspejler både vision og diversiteten i tegnestuen. For eksempel er virksomheden ved at afslutte arbejdet med Danmarks største daginstitution ”Børnebyen Christianshavn” på Prinsessegade i København. Et andet projekt, der forventes færdigt i 2018, er Adidas Halftime i Tyskland. Et konferencecenter, medarbejderrestaurant og showroom for sportsvirksomheden Adidas. I hvert projekt handler det om at forene bygherrens værdier med arkitekturen.

"I forhold til den store daginstitution, der skal rumme over 700 børn, så er det jo en kæmpe opgave at undgå, at det bliver en ”børnefabrik”. Der skal være nærvær og leg, uden at man som barn bliver glemt. For Adidas skal vi forene forskellige funktioner, som både er arbejdsrelaterede, men som også handler om besøg fra offentligheden, og dermed virksomhedens image. Det er et sted, hvor rengøringsdamen kan møde Messi, og det skal bygningen kunne rumme," siger Dan Stubbergaard og fortsætter:

"Her handler det for os om, at vi har et fælles mål med projektet og det bunder både i, hvad der har værdi for bygherrer og brugere, men også i en vision for projektet."

"Vi kigger efter projekter, hvor der er en fælles vision for bygherren og samarbejdspartnerne. Et projekt, hvor alle gerne vil gøre en forskel. Det er nok det, der driver alle arkitekterne her på tegnestuen." Dan Stubbergaard, grundlægger og kreativ direktør i COBE

Et stærkt samarbejde

For Dan Stubbergaard er hvert projekt vigtigt og hver opgave har en betydning. Det betyder noget for COBE, at det er fællesskabet, der skaber arkitekturen og ikke den enkelte arkitekt.

"Det er en kollektiv indsats, og det synes jeg er en vigtig pointe i forhold til den måde, vi arbejder på. Det kræver flere ideer og hænder at skabe værdi i et projekt. Når vi går i gang fra første til sidste fase, så kaster vi flere bolde op i luften. Når vi arbejder sammen, skaber vi flere ideer og er bedre i stand til at skabe et projekt, der har værdi for alle parter," siger Dan Stubbergaard.

Den metode betyder også, at tegnestuen kan bruge mange ressourcer på et projekt. Men for COBE er det helt essentielt.

"Vi skal som arkitekter tænke på helheden. Det kræver mange ressourcer, men det er vigtigt at forstå, at et hus, et byrum eller en hel bydel har op til flere liv. Der er alt det, som vi arkitekter tænker ind i det – dét vi gerne vil have, det skal være, og så dét der handler om at sikre, at det skaber et godt liv for de mennesker, der skal bruge det. For mig er det sidste det vigtigste," siger Dan Stubbergaard.