Ny DGNB-diamant certificering belønner arkitektonisk kvalitet

Updated 01.05.17 |
Of:
Mia Winther-Queen

Foto: Jens Markus Lindhe

Psykiatrisk Sygehus Slagelse
Psykiatrisygehus Slagelse der er designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Karlsson Arkitekter er et af flere projekter der er DGNB certificeret.

Green Building Council Denmark har udviklet et koncept, der skal tydeliggøre arkitektonisk kvalitet. Det kan give arkitekterne et rygstød i forhold til bygherren. 

Hvordan vurderer man arkitektonisk kvalitet i et projekt? 
Certificering er en måde, hvor man kan dokumentere, at en bygning eller et område er væsentligt mere bæredygtigt end bygningsreglementets mindstekrav, men mange arkitekter vil nok mene at certificering ikke er garant for arkitektonisk kvalitet. Med god grund, da arkitektonisk kvalitet kun vægtes med 3,6% i den samlede vurdering.

Med DGNB-diamant bliver der nu åbnet op for, at projekter også meget tydeligt kan anerkendes for deres arkitektoniske kvaliteter. 

"Arkitektonisk kvalitet skal anerkendes som et fundament for bæredygtighed i byggeriet.  DGNB Diamant er en ramme for at evaluere og tydeliggøre arkitektonisk kvalitet i bæredygtighedscertificeret byggeri, som kan synliggøre hvordan bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet hænger sammen," siger chefkonsulent i Danske Arkitektvirksomheder Peter Andreas Sattrup, der har været projektleder for Green Building Council på udformningen af konceptet.

DGNB Diamant giver mulighed for at få en tidlig evaluering af projektet, mens det stadig er under udvikling. Det sker for at få identificeret hvilke kvaliteter, der er skal styrkes, og hvilke der skal holdes fast i for at opnå anerkendelsen for høj arkitektonisk kvalitet. DGNB Diamant bliver tildelt et projekt ved en endelig fagfællebedømmelse, hvor fagdommere fra Akademisk Arkitektforening er med til at bedømme byggeriet.

"Arkitekturen får en markant styrket rolle i bæredygtighedscertificering med DGNB Diamant. Vi har arbejdet på en evalueringsmetode, der hviler på en genfortolkning af de klassiske arkitektoniske dyder fortolket i et bæredygtighedsperspektiv, med vægt på oplevelsesmæssige kvaliteter. Det giver arkitekterne et rygstød i forhold til bygherren, og kan støtte arkitektonisk kvalitet undervejs i designprocessen og synliggøre kvaliteten i det endelige og færdige byggeri," siger Peter Andreas Sattrup. 

Green Building Council Denmark har netop lanceret konceptet til afprøvning i en pilotfase i maj-juni 2017.

Du kan læse mere, og evt tilmelde dit byggeri her