Haarby skole tegnet af BCVA
Haarby Skole af BCVA med ny tilbygning, der binder skolen og sportshallen sammen.

BCVA bygger videre på byernes fundament

Updated 06.06.17 |
Of:
Mia Winther-Queen

ILLUSTRATION: BCVA

Gennem transformation af eksisterende byområder vil BCVA skabe sammenhæng og understøtte byernes identitet. 

Den blot tre år gamle arkitektvirksomhed lægger lag på lag, når de transformerer de urbane rum i Danmark. Eksisterende bygninger og områder skal inddrages og nyt tilføjes, så områdernes identitet bevares og styrkes. 

“Vi interesserer os for, hvordan arkitekturen kan påvirke folks liv. Byer er levende organismer, og byudvikling bør ses holistisk. Ved at bygge videre på det der allerede findes, bliver områderne mere interessante, får bedre muligheder for byliv og bliver dermed også mere bæredygtige,” siger Sara Buhl Bjelke, der sammen med Arne Cermak Nielsen og Rune Veile startede BCVA i 2013. 

Arkitekterne har netop færdiggjort et skoleprojekt i Haarby på Fyn. Skolen har fået nyt indgangsparti, nye aktivitetsområder og en ny sammenhængende bevægelsesflade, der bogstaveligt talt binder skolen og den sportshal, der ligger på den anden side af vejen, sammen.

“Det handler for os om at finde de kvaliteter, der findes på stedet og arbejde videre med dem. Det kan være med til i mindre byer som Haarby at skabe byliv og nye aktivitetsmuligheder. Det nemmeste er måske nogle gange at fjerne det hele og bygge nyt, men for os handler det om at tage udfordringen op og bygge videre på det eksisterende,” siger Rune Veile.

Arkitektur gør debatten konkret

BCVA vil gerne blande sig. De mener, at med arkitektur kan de gøre politiske diskussioner konkrete. BCVA har blandt andet blandet sig i debatten om, hvad der skal ske med naturområdet Amager Fælled i København ved at komme med et helt nyt forslag. 

“Som arkitekter kan vi konkretisere, hvad politikerne diskuterer. Så bliver det ikke bare holdninger, som folk skal forholde sig til, men helt konkrete forslag, og det kan måske nemmere få folk til at ændre mening eller tage stilling,” siger Rune Veile. 

“De ting, vi laver skal være nemme at forstå. Byudvikling foregår sammen med politikere og almindelige borgere, og folk, som ikke kender til vores branche, skal let kunne forstå, hvorfor vi gør sådan, hvad vi vil, og hvilken betydning det vil få. Med arkitektur får man noget helt konkret at forholde sig til,” siger Sara Buhl Bjelke.

“Det handler for os om at finde de kvaliteter, der findes på stedet og arbejde videre med dem. Det kan være med til i mindre byer at skabe byliv og nye aktivitetsmuligheder," siger Rune Veile

At være opsøgende skaber opgaver

For en mindre virksomhed kan konkurrencer være ressourcekrævende, og det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor omfattende kravene er. BCVA skaber selv nogle af deres opgaver ved at være opsøgende og komme med uopfordrede forslag til nye tiltag.

“Vi gør mere og mere for at få opgaver uden for konkurrencerne. Vi støver selv opgaver op, og starter dialogen med udviklere og entreprenører, når vi kan se, at vi kan forbedre et område,” siger Rune Veile. 

Netop dét gjorde BCVA på Amager. Her ligger en Kvickly med en stor parkeringsplads, der ifølge arkitekterne kunne udnyttes bedre til blandt andet boliger og på den måde skabe sammenhæng i området. 

“Det er et projekt, vi har arbejdet med i noget tid, og nu er det sat i gang. Vi opdager, de her områder, når vi cykler rundt i København eller, når vi ved, at der er bygninger som ikke længere bliver brugt. Det handler om, at vi gerne vil skabe nyt i eksisterende områder for at forbedre det,” siger Sara Buhl Bjelke.